Izjava o dostopnosti (ZDSMA)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti se zavezuje omogočati dostopnost svojega spletišča www.mojedelo-mojapokojnina.si v skladu z ZDSMA (Uradni list RS, št. 30/18, 95/21 – ZInfV-A, 189/21 – ZDU-1M in 18/23 – ZDU-1O; v nadaljevanju: ZDSMA). Ta izjava o dostopnosti se nanaša na spletišče mojedelo-mojapokojnina.si.

Stopnja skladnosti
To spletišče je delno skladno z ZDSMA zaradi spodaj navedene-ih izjem. Spletna stran sledi standardu WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) 2.0. Za zagotavljanje zahtev glede dostopnosti so bile sistemsko zagotovljene nekatere prilagoditve, kot so:

• odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
• prikaz vsebin za uporabnike podpornih tehnologij (bralnik zaslona, brajeva vrstica),
• navigacija s tipkovnico (prilagoditev za uporabnike, ki ne morejo uporabljati miške),
• ustrezni barvni kontrasti (med besedilom in ozadjem),
• predvidljivo delovanje spletišča,
• omogočeno opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
• omogočena uporaba različnih ravni naslovov.

Nedostopna vsebina
Dostopnost spletnega mesta nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Razlog je v nesorazmernem bremenu, ki ga organ ocenjuje s kadrovskim in finančnim bremenom, ki bi ga optimizirane zahtevalo. Primeri takih vsebin so:

• skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa,
• programsko generirani dokumenti (npr. letna poročila, ceniki),
• različne kompleksne tabele s podatki.

Nekateri elementi nimajo vpisanega optimalnega alternativnega opisa. Vpisovanje alternativnega opisa za nazaj bi predstavljalo nesorazmerno breme, saj se večina objav nanaša na aktualno dogajanje, ki je že preteklo in ne bi imelo sorazmerne uporabne vrednosti za uporabnika. Struktura tabel in naslovov ni vedno optimalna. Razlog je v nesorazmernem bremenu, ki ga organ ocenjuje s kadrovskim in finančnim bremenom, ki bi ga optimizirane zahtevalo. Prav tako iz enakega razloga niso optimalni skenirani dokumenti v PDF obliki zapisa.

Fotografije na spletnem mestu so dekorativne oziroma zgolj vizualno dopolnjujejo tekstovne vsebine, zato je do vseh vsebin možno dostopati tudi brez uporabe fotografij ali njihovih alternativnih besedil. Vpisovanje alternativnega opisa za nazaj bi predstavljalo nesorazmerno breme, saj se večina objav nanaša na aktualno dogajanje, ki je že preteklo in ne bi imelo sorazmerne uporabne vrednosti za uporabnika.

Vse informacije iz spletne strani so uporabnikom dostopne tudi na druge načine (telefonsko, osebni obisk).

Priprava izjave o dostopnosti
Ta izjava je bila pripravljena 23.5.2023. Izjava je bila nazadnje pregledana 23.5.2023
Izjava je bila izdelana po vzorcu izjave o dostopnosti Izvedbenega sklepa Komisije (EU) 2018/1523.

Povratne in kontaktne informacije
Sporočila v zvezi s prilagoditvijo spletne strani www.mojedelo-mojapokojnina.si za osebe s posebnimi potrebami ali informacijami o vsebinah, ki so trenutno nedostopne, sporočite na naslov gp.mddsz@gov.si. V zadevo obvezno pripišite »Spletna stran – dostopnost za ranljive skupine«. Lahko nas tudi pokličete po telefonu na 01 369 77 00 v času delovnih ur. Na navedenih kontaktnih poteh so vam prav tako dostopne vse vsebine, ki sicer so dostopne na spletni strani.

Zaradi sprotnih posodobitev vsebin lahko obiskovalci pri brskanju po spletišču kljub prizadevanjem, da bi bile vse spletne strani čim bolj dostopne in uporabnikom prijazne, občasno naletijo na težave z dostopnostjo. Prosimo za razumevanje.

Izvršilni postopek
Nadzor nad izvajanjem Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij javnega sektorja izvaja: Inšpektorat Republike Slovenije za informacijsko družbo, Davčna ulica 1, 1000 Ljubljana, gp.irsid@gov.si, 01 555 58 48

Velikost pisave
X
Asistentka PIA
Pozdravljeni, sem PIA, vaša pokojninska informativna asistentka. Vam lahko kako pomagam?